Tandläkare Solna

Högkvalitativ tandvård till förmånliga priser

Bedövning hos tandläkaren | Tandläkarbedövning

Tandläkare jobbar hårt för att du inte ska förknippa smärta eller rädsla med friska tänder. En av de viktigaste redskapen i det sammanhanget är förstås bedövningen.

När man går till tandläkaren för att laga hål eller dra ut en tand kan man få bedövning. Även om man bara ska skrapa bort tandsten kan man få bedövning om man vill det.

Man kan vara olika känslig mot smärta, och det är viktigt att du berättar för din tandläkare hur du fungerar och hur du resonerar kring det här. Smärta orsakar rädsla, och om man är rädd kan det göra mer ont.

Bedövning är valfritt – om man inte är barn

Som vuxen väljer man förstås själv om man vill ha bedövning, efter överläggningar med tandläkaren, men barn brukar alltid få bedövning. Det rekommenderas att barn alltid får bedövning eftersom de kan ha svårt att bedöma hur de kommer att uppleva behandlingen utan bedövning.

Och en smärtsam upplevelse i unga år har potential att skapa problem för resten av livet, viket i sin tur kan medföra problem med tandhälsan. Man tar det säkra före det osäkra, helt enkelt.

Om själva bedövningen är obehaglig

För barn och vuxna som tycker att bedövningssprutan gör ont och känns obehaglig kan man använda en bedövningssalva. Den stryker man på området där bedövningssprutan ska sättas, och efter en stunds väntan kan man sedan sätta in sprutan utan att det gör ont. Enbart bedövningssalva räcker dock inte som bedövning för själva ingreppet.

Om man trots bedövningssalva tycker att det är obehagligt att ta bedövningssprutan, kan tandläkaren använda olika lugnande metoder, till exempel lugn musik eller lugnande tabletter. Tandläkaren kan även hjälpa dig att behandla ditt obehag för sprutor på ett mer långsiktigt sätt, till exempel genom KBT (Kognitiv Beteendeterapi).

Rent allmänt kan man säga att oro och rädsla bidrar till ökad smärta. Genom att man spänner sig skärps sinnesintrycken och smärtan känns mer. Inom förlossningsvården jobbar man med så kallad profylaktisk andning, ett slags aktiv djupandning som minskar den upplevda smärtan. Även när man ligger i tandläkarstolen är det en bra idé att koncentrera sig på andningen. Dra långa och djupa andetag och känn igenom kroppen så att den är avslappnad hela tiden. En hand som greppar armstödet så att knogarna vitnar är ett tydligt tecken på att du inte är avslappnad, och oss emellan – inte hjälper armstödet mot smärta.

Olika sorters bedövning

Det sägs att bästa medlet mot oro och rädsla är att man känner sig lugn och trygg. Och det är ju lätt att säga, men det är förstås inte alls säkert att en djup och lugn andning räcker för att hålla smärtan stången under ett tandingrepp.

Därför har tandvården utvecklat mycket sofistikerade metoder för att kapa smärttopparna eller till och med trolla bort smärtan helt och hållet. En väl avvägd lokalbedövning är den mest använda metoden. Den förenar hög verkningsgrad med få biverkningar.

Det finns olika bedövningsmedel som används inom tandvården. Tandläkaren väljer ett av dem efter att ha vägt in din ålder och allmänhälsa, och även förstås vilken typ av behandling det rör sig om.

De vanligaste bedövningsmedlen heter Xylocain-Adrenalin, Citanest-Octapressin och Carvbocain. Att en del bedövningsmedel innehåller adrenalin beror på att adrenalinet minskar blödningen. Men Adrenalin kan även orsaka hjärtklappning och man brukar undvika det för patienter med hjärtproblem.

Under och efter behandlingen

Lokal bedövning innebär att man har liten eller ingen känsel i det bedövade området, medan övriga kroppen och framförallt hjärnan lämnas oberörda. När bedövningen görs i underkäken tappar man dock ofta känseln även i en del av tungan, och kanske underläppen.

Bedövningen sitter i några timmar efter ingreppet, och så länge bedövningen sitter i ska du vara försiktig när du äter och dricker, eller avstå om du kan. På grund av bedövningen kan det nämligen hända att man inte känner om man biter sig i kinden eller tuggar på tungan. Tungan är ju en köttbit, strikt sett, men inte särskilt mör (som tur är).

Det kan även bli nödvändigt att ta smärtstillande tabletter mot smärtan som kan komma efter ingreppet när bedövningen släpper. Eventuellt kan du ta dem redan före ingreppet så att de hinner börja verka i god tid. Efter ett stort ingrepp kan du behöva ta smärtstillande i upp till fem dagar.

 

Vi är bästa valet av tandläkare i Solna!

 

23 Mar 2017