För den som vill undvika hål i tänderna finns det framför allt två huvudregler: Undvik att småäta, och använd fluor. Sedan fluortandkrämen kom i mitten på sextiotalet har svenskarnas tandhälsa blivit allt bättre och idag är det en självklarhet för de allra flesta att borsta tänderna med fluor morgon och kväll. Fluor är ett grundämne som finns på många håll i naturen, även i vårt grundvatten och i livsmedel som fisk och te.
”Att skölja med fluor är bra för alla i och med att det gör tänderna extra motståndskraftiga och förebygger karies”
Det som gör fluor så bra för våra tänder är att det har en mycket god förmåga att binda vid vår tandemalj och därigenom göra den starkare och mer motståndskraftig. För barn som precis fått sina permanenta tänder, och för personer som har haft hål eller har försvagad tandemalj är fluorsköljning ett mycket bra komplement till borstning med fluortandkräm. Men att skölja med fluor är bra för alla i och med att det gör tänderna extra motståndskraftiga och förebygger karies.
Fluortanten
Fluorsköljning har förekommit i Sverige i över sextio år. Riktigt känd blev metoden i och med att fluortanten gjorde entré i svenska skolor på sextiotalet. Fluortanter kallades de tandsköterskor som från sextiotalet och fram till början av nittiotalet besökte skolklasser och undervisade om tandhälsa och även lät barnen skölja munnen med en fluorlösning. Läsare som var med på den tiden kommer säkert ihåg att besöket av fluortanten var en höjdpunkt i den annars monotona skoltillvaron, och har säkert blivit lite extra övertygade om vikten av att använda fluor.
Anledningen till att fluortanterna började göra besök i svenska skolor var att befolkningens allmänna tandhälsa var mycket dålig och regeringen ville göra någonting åt det. Kampanjen visade sig ge ett mycket bra resultat och fram till nittiotalet blev svenska ungdomars tandhälsa allt bättre. I början av nittiotalet togs fluortanterna bort, eftersom man ansåg att svenskarna ”lärt sig” vikten av att använda fluor. Raskt sjönk hälsotalen igen och sedan början av 2000-talet gör fluortanterna återigen besök hos förskolebarn och femteklassare en lektion per termin och undervisar om hur man håller sina tänder friska och varför det är så viktigt.
Fluorskölja hemma
Det finns många produkter för fluorsköljning för hemmabruk. Det är alltid bäst att fluorskölja efter en tandborstning och man ska behålla vätskan i munnen under en viss tid, som anges på flaskan, och skölja runt ordentligt. För små barn kan det vara svårt att behålla vätskan i munnen en längre stund, och för dem kan fluortabletter vara ett bättre alternativ.
Att skölja med fluor är inte farligt, om man inte får i sig för mycket av vätskan, vilket undviks genom att läsa instruktionerna noga. Fluorskölj är inte tänkt att sväljas utan ska spottas ut efter att man haft den i munnen och fått verka på tänderna. Efter en fluorsköljning ska man inte äta eller dricka något på minst en timme.
Ett utmärkt komplement till tandborstning
Fluor är ett fantastiskt ämne, som förmår reparera små kariesangrepp och ger ett utmärkt skydd mot nya. Det har till stor del lagt grunden till den utmärkta tandhälsa vi har idag. Vi får i oss fluor genom vattnet vi dricker och mycket av maten vi äter. Tillsammans med fluortandkrämen ger det ett bra skydd, men är man extra rädd om sina tänder, eller blir rekommenderad av en tandläkare, är fluorsköljning ett lätt och väldigt bra komplement som kommer att ge dina tänder ett långt liv.
Andra inlägg
- Så håller du tungan fräsch och frisk
- Är öl och vin dåligt för tänderna?
- Så utbildar du dig till tandläkare
- Plötsligt ont i käken – orsaker och åtgärder
- Så slipper du nariga och torra läppar
- Tandskador vid Bulimi
- Nyttiga mellanmål för barn
- Så påverkar järnrikt vatten dina tänder
- Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna
- Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?