Ska man laga hål i mjölktand?
Nuförtiden finns mycket forskning och erfarenhet som pekar på vikten av regelbunden tandborstning för barn redan från tidig ålder. Som förälder är det viktigt att man sätter igång med att vänja barnen vid tandborstning redan från att den första tanden tittar fram. Det är lätt att tänka att det där med tandborstning kanske inte är så jätteviktigt, mjölktänderna ska ju ändå tappas.
Men då tänker man fel tyvärr. För det första är det aldrig för tidigt att lära barnen vikten av att sköta sina tänder. God tandhälsa från tidig ålder bygger en grund som barnet har med sig resten av livet. För det andra kan ett kariesangrepp på mjölktänderna, förutom att det orsakar smärta för barnet, leda till att anlagen för de permanenta tänder tar skada.
”Om ett kariesangrepp får fortsätta kommer det till slut att ge upphov till smärta. Ett hål i tanden på ett barn är ingen bagatell, utan ska behandlas så snabbt som möjligt. ”
Mjölktänderna är sköra, och känsligare än permanenta vuxentänder. Det gör att de behöver skötas om noggrannare, och det gör dem känsligare för socker. Det bästa sättet att ta hand om sina barns tänder är att hjälpa till med tandborstningen. Vi tandläkare brukar säga att man bör hjälpa barnen med tandborstningen upp till tolv års ålder, men det är inte alltid det behövs. Man ska dock försäkra sig om att barnen fått in rätt teknik för borstningen innan man överlämnar ansvaret till dem. Genom att alltid ta med barnet till de regelbundna kontrollerna kan man få en indikation från tandläkaren på hur det går med barnets munhygien.
Håll nere sockerintaget
Att undvika socker är också viktigt. Söta frukostflingor, kex och andra livsmedel med hög sockerhalt ska undvikas så ofta det går. De flesta föräldrar brukar försöka vänta så länge det går innan lördagsgodis införs, men till slut blir de ju för de flesta en omöjlighet att stå emot. Godis ska dock förstås begränsas till lördagar och kalas. Lite godis är inte så farligt för tänderna om man bara ser till att borsta tänderna noggrant efteråt.
Svårt att upptäcka karies tidigt
Om ett barn drabbas av karies märker man det ofta inte förrän angreppet blivit ganska stort och det börjar göra ont. Den uppmärksamme föräldern kan dock tidigt se tecken på så kallad kritkaries, ett förstadium till hål i tänderna. Kritkaries syns ofta som en vit skrovlig rand på tanden uppe vid tandköttet. Kritkaries är inte ett hål utan en fördjupning i emaljen och det kan fås att läka genom extra noggrann borstning och att helt hålla barnet från socker under en period. Är man osäker ska man dock alltid kontakta en tandläkare.
Ett större kariesangrepp kan ge svåra problem
Om ett kariesangrepp får fortsätta kommer det till slut att ge upphov till smärta. Ett hål i tanden på ett barn är ingen bagatell, utan ska behandlas så snabbt som möjligt. Har ditt barn ont i tänderna ska du ta det till en tandläkare så snabbt som möjligt. Om bakterierna tar sig in till tandnerven orsakar det svår smärta, och innebär för det mesta att tanden måste dras ut. Får bakterierna kontakt med käkbenet finns riska att de skadar den permanenta tanden som vilar där under, och det är allvarligt. Skulle den permanenta tanden få ett bakterieangrepp kommer också den att behöva avlägsnas när den kommer upp, eller till och med tidigare.
De finns fler alternativ för barn än Folktandvården
Visste du förresten att man inte måste ta barnet till Folktandvården? Det går lika bra att kontakta den tandvårdsmottagning man själv brukar gå till, som kanske ligger närmare hemmet. Även barn har rätt att gå till vilken tandläkare man vill, och det är så klart också kostnadsfritt upp till och med 24 års ålder.
Andra inlägg
- Så håller du tungan fräsch och frisk
- Är öl och vin dåligt för tänderna?
- Så utbildar du dig till tandläkare
- Plötsligt ont i käken – orsaker och åtgärder
- Så slipper du nariga och torra läppar
- Tandskador vid Bulimi
- Nyttiga mellanmål för barn
- Så påverkar järnrikt vatten dina tänder
- Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna
- Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?