En tandborste bör bytas ut med jämna mellanrum, för att tandborstningen ska ge ett bra resultat. Vi rekommenderar att titta på borsten då och då; har stråna börjat bli böjda är det dags att byta borste. När de blir böjda beror mycket på vilken tandborstteknik du har, trycker du för hårt kan borststråna bli utslitna snabbare.
”Om du borstar för hårt finns det risk för att ditt tandkött börjar dra sig tillbaka, med blottade tandhalsar som följd”
Normalt ska en tandborste hålla för ungefär tre månaders regelbunden borstning. Blir dina tandborstar utslitna fortare än så, borstar du antagligen för hårt. Försök att ändra din teknik; du ska inte dra borsten fram och tillbaka över tänderna och tandköttet, utan snarare gunga försiktigt med den över tänderna och i skarven mellan tänder och tandkött. Om du borstar för hårt finns det risk för at ditt tandkött börjar dra sig tillbaka, med blottade tandhalsar som följd. Du kan då få problem med ilningar i tänderna.
Använd en mjuk borste
För att inte irritera tandköttet i onödan är det också viktigt att du inte använder en för hård tandborste, särskilt inte om du har ett hårt tryck vid borstningen. Använder du ett lätt tryck när du borstar tar det ändå några månader innan borsten blir utsliten. De tandborstar som märkts med ”mjuk” är vanligtvis det bästa, ”extra mjuk” är för mjukt.
Har du blödningar i tandköttet är det oftast ett tecken på att du har slarvat med tandborstningen. Oftast är det enda du behöver göra för att få tandköttet friskt igen att vara extra noggrann med borstningen och tandtråden vid det området. Går blödningen inte över bör du så snart du kan besöka oss så att vi kan se vad som är orsaken till att det blöder.
Lagom länge och lagom hårt
Vilken borste du än väljer är det din teknik som har avgörande betydelse för att dina tänder ska må bra. Som vi beskrivit ovan är det av vikt att du använder små lätta tag och snarare gnuggar än borstar tänderna. Du måste lära dig att vinkla tandborsten för att komma åt överallt, även tänderna längst bak. Tycker du att det är svårt att komma åt kan det hända att din tandborste har för stort borsthuvud. Byt till en mindre tandborste, eller pröva en eltandborste.
Två minuter är en lagom tid att borsta tänderna en minut för varje käke. Två gånger om dagen räcker alldeles utmärkt, om du är noggrann. Komplettera med tandtråd eller tandstickor för att komma åt överallt. Det ska vara lika självklart som själva tandborstningen.
Eltandborstar
Eltandborstar är ett jättebra hjälpmedel. Precis som för vanliga tandborstar gäller att borsthuvudet bör bytas ut när stråna börjar böja sig, eller minst varannan eller var tredje månad. Många borsthuvuden har färgade strån som blir bleka efter ett tag, vilket indikerar att det är dags att byta borsthuvud.
Eltandborstar signalerar även när det är dags att byta käke, och när du är klar med tandborstningen. Framför allt för barn är det ett jättebra sätt att lära sig goda tandborstningsrutiner.
Andra inlägg
- Så håller du tungan fräsch och frisk
- Är öl och vin dåligt för tänderna?
- Så utbildar du dig till tandläkare
- Plötsligt ont i käken – orsaker och åtgärder
- Så slipper du nariga och torra läppar
- Tandskador vid Bulimi
- Nyttiga mellanmål för barn
- Så påverkar järnrikt vatten dina tänder
- Så påverkas tänderna av att du biter på naglarna
- Tandsticka, tandtråd eller mellanrumsborste?